Kryptovaluuttojen historia
Artikkelit

Kryptovaluuttojen historia

Vuodesta 2009 alkaen kryptovaluuttojen adoptio on kasvanut hurjaa vauhtia. Kryptovaluuttojen teknologia on vakiinnuttamassa paikkaansa tulevaisuuden hajautettuihin tietokantoihin, joiden uskotaan olevan olennainen osa yhteiskuntia.

Vuonna 2009 louhittiin ensimmäinen Bitcoin, jonka seurauksena lohkoketjuvallankumous sai alkunsa.

Vuoden 2022 ensimmäisellä vuosineljänneksellä kryptovaluuttoja oli yli 18 000. Näistä yli 10 000 on edelleen listattuna Coinmarketcap.comin sivuilla.

Mitä 13 vuoden aikana on oikein tapahtunut ja kuinka suuresta markkinasta on todellisuudessa kyse? Mitkä ovat vuosien saatossa parhaiten menestyneet kryptovaluutat? Kuinka monta käyttäjää kryptovaluutoilla on? Mihin niitä käytetään? Tarvitaanko kryptovaluuttoja käytännön elämässä?

Kysymyksiä on yhtä monta kuin kysyjiäkin. Tässä artikkelissa pyrimme avaamaan taustoja, syitä sekä seurauksia kryptovaluuttojen luomisesta tähän päivään.

Kryptot valtamediassa

Valtavirtamedian ympärillä keskustelu on usein suppeaa. Otsikot keskittyvät valtaosan ajasta kryptojen hintaan fiat-hintojen ympärille sekä lyhyen aikavälin mahdollisiin uhkiin tai muutoksiin.

Eurooppalainen ja erityisesti kotimainen mediamme revittelevät kurssilaskujen aikaan, luoden kuvan riskialttiista ja spekulatiivisesta, arvottomasta omaisuusluokasta. Lähdekritiikki sekä julkaisijan agenda on aina ensiarvoisen tärkeä tarkastaa kryptovaluuttoihin liittyvissä julkaisuissa. 

Esimerkiksi Euroopan keskuspankin sivuilta voimme lukea Bitcoinista varsin negatiiviseen sävyyn. Samassa artikkelissa Euroopan keskuspankki ilmoittaa tekevänsä yhteistyötä sen eteen, että euron arvo säilyy.

Tämä on luonnollisesti ristiriidassa käsistä lähteneen inflaation kanssa, mikä on ollut 2020-luvulla vuosikymmenten huipussaan.

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Kuinka monta käyttäjää kryptovaluutoilla on?

Bitcoin on luonnollisesti osoitemäärältään suosituin ja sillä on lohkoketjujen tarkasteluun käytetyn Glassnoden mukaan ollut 2020-vuosikymmenellä noin 15-20 miljoonaa aktiivista osoitetta kuukausittain. Aktiiviseksi osoitteeksi lasketaan bitcoin-osoitteet, jotka ovat lähettäneet tai vastaanottaneet rahaa tarkastelujakson aikana.

Glassnode tarjoaa valtavan määrän lohkoketjudataa lukuisista kryptovaluutoista. Tarjolla on ilmaisversion lisäksi maksullisia tilausvaihtoehtoja riippuen kuinka yksityiskohtaista dataa haetaan. Glassnodella on myös Youtube-kanava, joka käsittelee materiaalin puolesta pääasiassa suurinta kryptovaluuttaa, Bitcoinia. 

Graphical user interface, chart, application

Description automatically generated
Aktiiviiset Bitcoin-osoitteet kuukausittain. Lähde: Glassnode

Ethereumin kohdalla adoptiokäyrä kuukausittaisten, aktiivisten osoitteiden puolesta on ollut myös nousujohteinen sen julkaisupäivästä alkaen. Bull- ja bear-markkinoiden korrelaatio aktiivisten osoitteiden puolesta seuraa pitkälti Bitcoinia. Käyttäjämäärältään Ethereumin lohkoketjussa on joka kuukausi noin puolet Bitcoinin aktiivisista osoitteista. 

Chart, line chart

Description automatically generated
Aktiiviiset Ethereum-osoitteet kuukausittain. Lähde: Glassnode

Useimpien DeFi-projektien kohdalla kuitenkin käyttäjämäärät putoavat huomattavasti. Jos tarkastelemme esimerkiksi Solanan tai Cardanon aktiivisia käyttäjiä, ne eivät ole vielä lähelläkään markkinajohtajia. Eivätkä todennäköisesti tule olemaan – ainakaan lähitulevaisuudessa. 

Teknisistä ongelmista tiuhaan kärsinyt Solanan lohkoketju on tilastoinut noin pari miljoonaa aktiivista osoitetta kuukausittain. Solana on projektina vielä sen verran uusi, että olennaisin tilastointi on vuodelta 2021. 

Solanan ydinsanoma on ollut alusta asti sen nopeus sekä minimaaliset kulut. Heidän lohkoketjun ilmoitetaan pystyvän käsittelmään noin 50 000 siirtoa sekunnissa (Transactions per second). 

Todellisuudessa siirtoja tehdään keskimäärin 2-3 tuhatta sekunnissa. Siirtojen onnistumisprosentti on myös jokseenkin matala, sillä keskimäärin joka 10 siirto todetaan epäonnistuneeksi. Prosentti käy aika-ajoin jopa alle 50%. 

Solanan nopea lohkoketju on tällä hetkellä siis vielä vaiheessa.

Chart, bar chart

Description automatically generated
Aktiiviset Solana-osoitteet kuukausittain vuonna 2021. Lähde: Statista.com
A screenshot of a computer

Description automatically generated with medium confidence
Aktiiviset Cardano-osoitteet sekä hintakäyrä US dollareissa. Lähde: Messari.io

Parhaiten menestyneet kryptovaluutat?

Pitkällä ajalla menestyneimmät kryptovaluutat löytyvät luonnollisesti myös Coinmarketcapin kärkisijoilta. Bitcoin on ollut näistä merkittävin arvonsäilyttäjä. Sen alkuajoilta 2020-luvulle puhutaan miljoonien prosenttien tuotoista. 

Bitcoinin riski/tuotto-suhde on sen kasvettua tasapainottunut vuosien varrella. Esimerkiksi 2013 vuoden sijoitukset olivat huomattavasti spekulatiivisempia, sillä Bitcoinin menestyksestä tai adoptiosta ei ollut mitään takeita. Kukin saa Bitcoinia ansaitsemaansa hintaan kuuluukin harva se päivä Bitcoin-sijoittajien nurkkauksesta. 

Suomen tunnetuin ja äänekkäin Bitcoin-sijoittaja, Coinmotionin perustaja Henry Brade onkin paras henkilö jakamaan asiantuntemusta Bitcoiniin liittyen. Ota Henryn Twitter seurantaan alta: 

Ethereumin lohkoketjun natiivivaluutan, Etherin kohdalla tuotot ovat olleet satoja tuhansia prosentteja julkaisusta kirjoitushetken huippuihin. Julkaisuaikoihin Etheriä sai reilusti alle dollarilla. 2021 syksyn kryptomanian aikaan Etherin hinta kävi lähes 5 000 US dollarissa. 

Suomalainen Alexander Hanhikoski pääsi maan kovatuloisimpien joukkoon Ether-tuotoillaan vuoden 2018 bull-markkinan myyntivoitoillaan. Mikään ei kuitenkaan ole kryptovaluuttoja ostaessa ilmaista. Pitkäaikainen hodlaus vaatii äärimmäisen kovaa psykologista lujuutta. Kuka tahansa useita vuosia kryptoja salkussaan pitänyt on nähnyt ainakin kertaalleen yli -50% aikajaksoja. Mitä varhaisemmassa vaiheessa olet ostanut, sen suurempia miinusjaksoja matka on tuonut eteen. 

Tästä tuoreiltaan kivuliaimpana esimerkkinä on kevään 2022 Terran ekosysteemin sekä heidän oman stablecoinin UST:n romahdus, joka laukaisi koko kryptomarkkinan syöksylaskuun. Marraskuun 2021 huipuissa kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo hipaisi jo kolmen biljoonan US dollarin rajaa. Tästä alas tultiin noin puolessa vuodessa -60%.  

Suurimmat kryptovaluutat markkina-arvoltaan?

Kryptovaluuttoja ostaessa kannattaa huomioida mihin valuuttaan olet sijoittamassa ja miksi. Lisäksi on syytä tarkastaa kuinka kauan kryptovaluutta on ollut olemassa. Tämän lisäksi kannattaa tutkia valuutan hintakehitystä fiat-valuutassa (yleisimmin US dollareissa tai euroissa). 

Erityisesti logaritminen hintakäyrä antaa mainion yleiskuvan. Bitcoin on aina ollut suurin kryptovaluutta markkina-arvoltaan. Sen hintakehitys on toiminut käsi kädessä arvonsäilyttäjän maineensa puolesta pitkällä aikavälillä.

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Coinmarketcap.com tarjoaa kuvankaappaukset historiallisista markkinatilanteista aina vuodesta 2013 asti. Tämän perusteella on helppo todeta mitkä kryptovaluutat ovat mahtuneet top 10 joukkoon vuodesta toiseen. Lisäksi on helppo todeta, että iso osa kaikista kryptovaluutoista on jatkanut matkaansa kohti nollaa jo ensimmäisen laskumarkkinan seurauksena. 

Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää ottaa selvää, mihin projektiin olet sijoittamassa. Pyri myös selvittämään, kuinka iso prosentti kierrossa olevista kolikoista on sisäpiirissä tai myyty ennakkoon. 

Alla tarkastelemme top 10 kryptovaluuttoja viimeisen viiden vuoden ajalta. 

Graphical user interface, table

Description automatically generated
Toukokuun 2017 top 10 kryptovaluutat markkina-arvoltaan. Lähde Coinmarketcap.com
Graphical user interface, application, table

Description automatically generated with medium confidence
Toukokuun 2019 top 10 kryptovaluutat markkina-arvoltaan. Lähde Coinmarketcap.com 
Graphical user interface, table

Description automatically generated
Toukokuun 2022 top 10 kryptovaluutat markkina-arvoltaan. Lähde Coinmarketcap.com 

On siis melko yksiselitteistä todeta, mitkä valuutat markkinoilla ovat menestyneet nimen omaan pitkällä aikavälillä, sekä nousu- että laskumarkkinoilla. Bitcoin ja Ethereum ovat käytännössä imeneet suurimman osan sijoitetusta pääomasta sekä huomiosta jo vuodesta 2017 asti.

Alla myös prosentuaaliset käyrät markkinaosuudesta sekä bitcoinin, että Etherin osalta. Nousujohteisen markkinan vallitessa bitcoinin osuus yleensä tippuu altcoinien dominoidessa nopeita, jopa tuhansien prosenttien tuottoja lyhyellä aikavälillä. Laskumarkkinan aikaan sen sijaan bitcoin säilyttää arvonsa parhaiten ja siten sen osuus markkinasta kasvaa. 

Graphical user interface, chart

Description automatically generated
Bitcoinin markkinaosuus koko kryptomarkkinoista. Lähde Tradingview.com tickerillä BTC.D

Ethereumin osuus markkinasta oli pitkään laskussa 2017 nousujen jälkeen. Kuitenkin ”koronadipistä” alkaen ETH:n dominanssi on liki kolminkertaistunut. ETH menestyi erittäin hyvin 2020-2021 nousumarkkinoilla ja vakiinnutti sittemmin osuutensa noin viidesosasta koko kryptomarkkinasta. 

Chart, line chart

Description automatically generated
Etherin markkinaosuus koko kryptomarkkinoista. Lähde Tradingview.com tickerillä ETH.D

Kryptosijoittajien määrä kasvoi Suomessa räjähdysmäisesti

Yleisradio julkaisi kesäkuussa 2022 hyvin neutraalisävyisessä artikkelissaan mittavan määrän tilastoja suomalaisten kryptosijoituksista. Verottaja keräsi lähes 140 miljoonan euron potin kryptokaupoista -otsikoidusta artikkelista käy ilmi, että suomalaiset tekivät huomattavia voittoja 2021-vuoden nousuista. Suomalaiset tekivät yhteensä 2,14 miljardin euron edestä kauppoja kryptovaluutoilla, joista voitoiksi ilmoitettiin 460 miljoonaa. 

Vuonna 2020 kryptovaluuttojen kaupankäynnistä verottajalle ilmoitettiin 190 miljoonan euron edestä. Vuoden 2021 verohallinnolle kryptovaluutoilla hankituista tuloista ilmoitti kuitenkin vain 12 700 suomalaista. Verohallinnon oman ennusteen mukaan lukeman pitäisi todellisuudessa olla 150 000 suomalaisen tienoilla. 

Tämä kuitenkin on osittain selitettävissä sillä, että harrastelijasijoittajat eivät usein ilmoita tappiomyynneistään. Tappiot olisi kannattava ilmoittaa, sillä ne voidaan huomioida vähennyksinä seuraavan viiden vuoden ajan.

Louhinta Suomessa on myös kasvannut verohallinnon mukaan eksponentiaalisesti. 1 400 henkilöä ilmoitti louhivansa kryptovaluuttaa vuonna 2021, saman luvun ollessa vain 240 edellisenä vuonna. Myös louhinnasta saadut tulos nousivat 340 tuhannesta eurosta 2,3 miljoonaan euroon. Verottaja kuitenkin katsoo toistaiseksi kryptovaluuttojen louhinnan harrastukseksi, joten siitä aiheutuvat kulut voidaan vähentää tuottoihin asti.

Vertailukohtana esimerkiksi rahapelitoiminnan voittovaroista saadut verotulot olivat vuonna 2021 vain 819 miljoonaa euroa. 12 700 kryptosijoittajaa maksoi siis veroja 17% koko rahapelitoiminnan voitoista saatuun verotukseen nähden. 

Suomalaisesta väestöstä noin 3 miljoonaa on ilmoittanut pelanneensa rahapelejä (mm. nettikasinoita) edellisen vuoden aikana. Verrannollisesti siis kryptosijoittajien osuus maksetuista veroista on valtava.

Kryptovaluuttojen tulevaisuus?

Kryptovaluuttoja ja ennen kaikkea lohkoketjuteknologiaa pidetään yhtenä tämän vuosisadan mullistavimpana ja lupaavimpana keksintönä. Niiden uskotaan vakiinnuttavan paikkansa sekä finanssimaailmassa, että lukuisissa hajautetuissa tietokannoissa. 

Lohkoketjua on mm. verrattu internetin veroiseen mullistavaan teknologiaan. Lohkoketjuteknologian uskotaan siirtävän vallan takaisin keskitetyiltä, vaikutusvaltaisilta tahoilta yksilöille. Bitcoinin uskotaan olevan tulevaisuuden rahaa, ja osa ennusteista uskoo länsimaisten yhteiskuntien palaavan takaisin kultakantaan – digitaalisessa muodossa. 

Tulevaisuudennäkymät ovat kryptovaluutoille optimistisia. Yahoo finance lainaa englanninkielisessä artikkelissaan tutkimusta, joka ennustaa kryptovaluuttojen markkina-arvon olevan 32,4 biljoonaa (eng. Trillion) US dollaria. Vuonna 2022 markkinan koko on vaihdellut 1-2,3 biljoonan välillä. Viiden vuoden ennuste povaa siis noin 30-kertaista kasvua kryptovaluutoille. 

Argumentteina kasvulle on käytetty mm. kehittyvien valtioiden pääsyä teknologiaan, kuten älypuhelimiin kasvavassa määrin, internetyhteyksien nopeutumista, lohkoketjun vakautta tietokantana sekä sen minimaalista virhemarginaalia. Lukuisien alojen kasvava digitalisaatio toimii myös loogisena argumenttina lohkoketjujen kasvulle. Lisäksi regulaatio ja lainsäädäntö nähdään positiivisena kryptovaluuttojen kasvulle. 

Kryptosanomat ei anna sijoitusvinkkejä. Suosittelemme aina selvittämään mitä olet ostamassa ja mihin hintaan. Historialliset kurssihuiput eivät koskaan ole takeita siitä, että kurssi nousee takaisin samoihin lukemiin. 

Luitko jo nämä?

Bitcoin instituutiot

Justus Riekkinen

Ethereum: The Merge – alku jonkun suuremman?

Justus Riekkinen

Bitcoin louhinta

Justus Riekkinen