Parhaat kryptovaluutat 2022
Oppaat

Parhaat kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen

Kryptovaluutat ovat saaneet entistä enemmän huomiota suomalaisten talousuutisten otsikoissa.

Vuonna 2021 otsikoitiin Bitcoinin jättimäisestä noususta lähes 60,000 euroon, vuonna 2022 taas koko kryptomarkkinan jättimäisestä romahduksesta. Vuosi 2022 onkin ollut kryptovaluuttojen vaikeinta aikaa sitten 2018 vuoden kryptotalven.

Sijoittajana, sen sijaan että etsisit tämän hetken kuuminta projektia, on parempi keskittyä löytämään selviytyjiä jotka pärjäävät volatiililla markkinalla vuosi toisensa jälkeen.

Teimme laajasti tutkimusta ja löytöjemme perusteella kasasimme kattavan oppaan kryptomarkkinoilla sijoittaville.

Lyhyesti – mitä on kryptovaluutat ja lohkoketjut?

Kryptovaluutat ovat digitaalisia vaihdonvälineitä, joista ensimmäinen ja tunnetuin on Bitcoin.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen taustalla on lohkoketjuteknologia. Lohkoketjuteknologioihin viitataan myös termillä WEB3.

Lohkoketju on hajautettu ja julkinen digitaalinen tietokanta, jossa verkon ylläpitäjät säilyttävät jatkuvasti kasvavaa siirtoluetteloa järjestetyistä tietueista(lohkoista). Verkon jokainen lohko vahvistetaan todeksi louhijoiden toimesta ennen kuin ne lisätään lohkoketjuun. Louhijoiden jo vahvistamia lohkoja ei voida muuttaa takautuvasti.

Lohkoketjujen yksi suurimmista käyttökohteista on nimenomaan krypto valuutat.

Kryptoanarkistien silmissä Bitcoin- ja lohkoketjuteknologiat ovat ainoa tie vapauteen valuvikaisesta finanssijärjestelmästämme.

Lohkoketjut(WEB3) ja niiden käyttötarkoitukset

Valtamedialla on tapana niputtaa kaikki lohkoketjuteknologiat yhteen kapeaan ”kryptovaluutat” lokeroon. Todellisuudessa kryptoprojekteilla on kuitenkin omat käyttötarkoituksensa ja valuuttana toimiminen on vain yksi osa kokonaisuudesta.

Erilaisten lohkoketjuprojektien räjähdysmäisen kasvun selittää niiden avoin lähdekoodi – kuka tahansa voi laillisesti kopioida olemassa olevien projektien lähdekoodin ja lähteä sen pohjalta rakentamaan täysin oman visionsa mukaista lohkoketjua.

Lähdekoodin ollessa avointa, ihmisten kynnys lähteä mukaan mukaan ohjelmistokehitykseen on huomattavasti alhaisempi.

Hyvä esimerkki avoimen lähdekoodin projektista on suomalaisen Linus Torvaldsin vuonna 1991 keksimä Linux-käyttöjärjestelmä, jonka kehityksessä on Linux Foundationin laskujen mukaan ollut yli 15,000 ohjelmistokehittäjää vuodesta 2005 lähtien. Tätä nykyä Linux-käyttäjiä on sen n. 2,5 miljardia Android-puhelimen omistajaa ja sadat tuhannet verkkopalvelimet. On arvioitu että 96,3 prosenttia maailman miljoonasta isoimmasta verkkopalvelimesta käyttää Linux-käyttöjärjestelmää.

Electric Capitalin julkaiseman reportin mukaan, vuoden 2021 lopulla eri lohkoketjuprojektien (WEB3) parissa työskenteli 18,416 ohjelmistokehittäjää.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, eri lohkoketjuteknologioilla on omat käyttötarkoituksensa. Ala kehittyy räjähdysmäisesti ja uusia ideoita lohkoketjujen hyödyntämiseen tulee jatkuvasti.

Kryptosanomien toimitus jaottelee lohkoketjuprojektit viiteen eri ala-kategoriaan:

Hajautettu finanssimaailma (DeFi)

Hajautettu finanssimaailma (Decentralized Finance) eli DeFi on rahoitusjärjestelmä, jossa nykyiset rahoitustapahtumat on keksitty uudelleen poistamalla keskeiset maksunvälittäjät. Keksintö on mahdollistettu alkujaan Ethereum-lohkoketjun päällä ja suosittu nykyään myös EOS-lohkoketjulla. Suomalaisille varsinaisen kiinnostava DeFi-projekti on Aave jonka perustaja on suomalainen Stani Kulechov.

Utility tokenit

Esimerkiksi Basic Attention Token (BAT). Käyttö tapahtuu pääasiassa lohkoketjun tai alustan sisällä. Utility tokenit vaihdetaan hyödykkeisiin tai palveluihin projektien sisällä. Esimerkiksi BAT-tokenien idea on maksaa sisällöntuottajille tokeneilla mainostulojen sijaan.

Arvonsäilyttäjät ja valuutat

Projektit jotka ovat osoittaneet vuosien varrella kykynsä säilyttää arvonsa ja ostovoimansa, markkinan volatiliteetista huolimatta. Hyviä esimerkkejä on on Bitcoin, Litecoin ja Ethereum.

Meemikolikot

Esimerkiksi Dogecoin tai Shiba Inu. Meemikolikoilla ei ole julkaisun yhteydessä virallista käyttötarkoitusta. Ne perustuvat usein pelkkään influencereiden pumppaukseen ja spekulointiin. Suuret ja nopeat kurssiheilahdukset sekä ns. ”Pump and dump” ovat arkipäivää meemikolikoiden maailmassa.

Stablecoinit

Stablecoinit ovat kryptovaluuttojen luokka, joiden arvot on suunniteltu pysymään vakaina suhteessa reaalimaailman omaisuuseriin. Esimerkkinä Tether (USDT) joka on sidottu dollarin arvoon 1 USDT = 1 USD.

Stablecoinien mahdolliset tuotot perustuu riskialttiiseen steikkaamiseen. 2022 keväällä steikkauksen todelliset varjopuolet tulivat esiin, kun useat DeFi-luotonantajat, kuten 3 Arrows Capital, Celcius sekä Voyager ajautuivat vakaviin vaikeuksiin maksukyvyttömyytensä vuoksi. Ensimmäinen asiakkaille selkeä merkki tästä on lähes aina ollut treidauksen tai rahaliikenteen rajoittaminen tai pysäyttäminen kokonaan.

Mitä kryptovaluuttoja kannattaa ostaa vuonna 2022? 

Suositun Coinmarketcap-sivuston listoilta löytyy artikkelin kirjoitushetkellä n. 20,000 listattua kryptoprojektia.

Näistä vain n. 10,000 on projekteja joista käydään aktiivisesti kauppaa eri kryptopörsseissä. Loput 10,000+ on kuolleita projekteja jotka vielä pyörivät listoilla syystä tai toisesta.

Lohkoketjuprojektien määrä on kasvanut kovaa tahtia varsinkin vuodesta 2014 eteenpäin

Monet projekteista ovat myös yllättävän lyhytikäisiä. China Money Networking vuonna 2018 julkaistun tutkimukseen mukaan erilaisia projekteja on vuosien varrella ollut yli 80,000 ja projektien keskimääräinen elinikä on ollut vain 1,22 vuotta.

Tämän perusteella onkin helppo vetää johtopäätös – pitkäjänteinen sijoittaja ei työnnä rahojaan uuteen spekulatiiviseen projektiin. Sääntö on hyvin pitkältä sama myös perinteisillä fiat-sijoitusmarkkinoilla.

Mitkä on parhaat kryptovaluutat 2022?

Luotettavimmat ja parhaat kryptovaluutat vuonna 2022 ovat:

Bitcoin (BTC)

bitcoinBitcoin
19.384,01

Pseydonymi ”Satoshi Nakamoton” vuonna 2008 julkaistu Bitcoin (BTC) on ensimmäinen lohkoketjuteknologiaan perustuva kryptovaluutta. Maailman arvokkain kryptovaluutta.

Ethereum (ETH)

ethereumEthereum
1.326,30

Ethereum on älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille suunnattu lohkoketjualusta. Ketjun ensimmäinen lohko louhittiin vuonna 2015. Maailman toiseksi arvokkain kryptovaluutta.

Litecoin (LTC)

litecoinLitecoin
53,87

Litecoinia (LTC) on heti Bitcoinin jälkeen toinen kryptovaluutta. Ketjun ensimmäinen lohko louhittiin 13. lokakuuta 2011, tavoitteena olla lohkoketjujen ”hopeaa”. Litecoin on vielä tänäkin päivänä yksi arvokkaimmista kryptovaluutoista.

Aave (AAVE)

aaveAave
76,77

Aavetta ei voida kategorisoida varsinaisiin kryptovaluuttoihin. Sen sijaan, Aave on lohkoketjupohjainen hajautettu lainausprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat lainata kryptovaluuttoja ilman keskitettyä välittäjää. Aave on yksi kryptomarkkinan kolmesta suurimmista lainaus-protokollasta.

Voit käydä Bitcoinilla, Ethereumilla, Litecoinilla ja Aavella kauppaa luotettavasti suomalaisen Coinmotion-kryptopörssin kautta. Coinmotion valikoitui yhdeksi parhaista vuoden 2022 kryptopörssivertailussamme.

Lue tämä ennen sijoituspäätöstä!

Kryptosanomien toimitus pyrkii aina puolueettomaan uutisointiin ja tiedotukseen kryptovaluuttojen osalta.

Jos tavoitteenasi on tuplata salkkusi tuotto muutamassa viikossa, suosittelemme menemään ennemmin Helsingin kasinon rulettipöytään ja tiedostamaan tähän liittyvät riskit.

Sijoita vain varoja joiden päivittäiset tai kuukausittaiset heilahtelut eivät vaikuta normaaliin elämääsi.

Härkä- ja karhumarkkinan tunnistaminen

Markkinatunnelmaa kuvaillaan yleisesti sanoilla härkämarkkina ja karhumarkkina.

Härkämarkkinaksi kutsutaan markkinatilaa missä ilmapiiri on yleisesti positiivinen ja hinnat nousevat jatkuvasti. Karhumarkkinaksi kutsutaan markkinatilaa missä ilmapiiri on yleisesti negatiivinen ja hintojen lasku on jatkuvaa.

Elokuussa 2021 kryptovaluuttojen kurssihuipussa markkina oli euforisen itsevarma että kurssit voivat jatkaa nousuaan loputtomasti.

Jälkikäteen katsottuna pystyy kuitenkin helposti analysoimaan että kyseessä oli härkäisen markkinarallin huippu.

Tästä seurauksena on markkinoiden laajamittainen romahdus, joka ottaa oman aikansa ja sahaa usein sivuttain, kunnes seuraava bull-markkina voi alkaa.

Sijoittaminen karhumarkkinassa

Kryptoja riepotellut kesän 2022 karhumarkkina oli yksi vuoden puhutuimmista sijoitusaiheista.

Toukokuussa 2022 Terra (LUNA) sekä heidän stablecoininsa UST pyyhkivät kymmenien miljardien edestä sijoittajien varoja ja loivat epäluottamusta kryptoskeneä, erityisesti DeFiä kohtaan.

Terra Lunan romahdus
Terra (LUNA) romahti lähes nolliin.

Kesäkuussa 2022 Celcius jäädytti asiakkaidensa nostot sekä siirrot ja heidän oma token CEL romahti lähes arvottomaksi 8 US dollarin kurssihuipuista.

Karhumarkkinat ovat valitettava ja välttämätön osa markkinasyklejä. Kääntöpuolena, karhumarkkinat ovat yleisesti oivallisia ostopaikkoja pitkällä aikavälillä.

Markkinan ylikuumeneminen johtuu markkinapsykologiasta. Alla yksinkertaistettu graafi, joka pätee myös kryptovaluuttamarkkinoihin.

Kuvaaja markkinoiden psykologiasta

Markkinapsykologian takana on ajatus, että markkinoiden liikkeet vaikuttavat markkinoiden myyjien ja ostajien tunnetiloihin tai ns. markkinatunnelmaan.

Kryptovaluuttojen Fear & Greed -indeksi

Hyödyllinen mittari markkinoiden sen hetkisistä tuntemuksista on etusivultamme löytyvä Fear & Greed -indeksi. Se auttaa löytämään oivallisia ostopaikkoja, mikäli haluat sijoittaa valtavirtaa vastaan. Indeksi päivittyy päivittäin ja antaa pisteytyksen 0-100 väliltä. 0 on luonnollisesti äärimmäinen pelko ja epävarmuus, kun taas 100 edustaa itsevarmuutta ja ahneutta.

Pisteytyksen taustalla olevat muuttujat ovat: volatiliteetti, markkinoiden momentum ja volyymi, sosiaalinen media, gallupit, Bitcoinin dominanssi kryptomarkkinasta sekä trendit. Fear & Greed -indeksi ei kuitenkaan ole yksin kovin hyödyllinen, vaan sitä tulee käyttää yhdessä muiden indikaattorien kanssa.  

Hajauta toimeksiantosi

Laskevan markkinan pohjia ei suositella arvailemaan. Teknisen analyysin harjoittajilta voidaan viedä useita tukitasoja erityisesti, kun volatiliteetti on huipussaan. Tämän vuoksi turvallisempi vaihtoehto on ns. Dollar cost averaging (DCA) eli hajautettu ostaminen.

Suurin osa suosittelemistamme kryptopörsseistä tarjoaa rajahintaisia toimeksiantoja. Voit siis sijoittaa esimerkiksi 500 euroa jakamalla sen viiteen osaan ja tehdä ostotoimeksiantoja eri hinnoilla.

Rakentamalla ostollesi ”tikapuut” hyödyt kurssin hetkellisestä laskusta ja saat samaan hintaan enemmän. Näin et myöskään joudu päivystämään dipin dipin dippiä, vaan ostotilaukset menevät läpi ennakkoon valitsemillasi hinnoilla.

Muista myös ostotoimeksiantojen jälkeen siirtää omistuksesi kylmään säilöön.

Vaikka omistuksesi ovatkin ainoastaan merkintöjä lohkoketjussa, henkilökohtaiset avaimet takaavat, että vain sinä pääset siirtämään varojasi.

Hajauta sijoituksesi

Hajauttaminen on yksi pitkäjänteisen sijoittajan perusperiaatteista. Hajauttamalla sijoituksesi, alennat sijoitussalkkusi riskiprofiilia.

Tuotto-odotus ja riski kulkevat aina käsi kädessä: mitä suurempi tuotto-odotus, sitä suurempi riski.

Kun puhutaan kryptosalkun rakentamisesta, on portfolioon hyvä ottaa 2-3 kryptoa joilla on eri käyttötarkoituksia kuten esimerkiksi valuuttana- tai älysopimuspohjana toimiminen.

Tämän lisäksi sijoitusvarallisuuttasi on hyvä hajauttaa myös muihin omaisuusluokkiin. Osakemarkkinoihin tai kiinteistöihin sijoittaminen tuo hyvää vastapainoa volatiilille kryptosalkulle.

Nordnet on Pohjoismaiden johtava osakkeiden, rahastojen ja muiden pörssinoteerattujen arvopapereiden kaupankäyntipaikka. Klikkaa ja tutustu Nordnetin sijoitustarjontaan.

Kryptosanomien 6 teesiä kryptovaluuttoihin sijoittaville

  1. Sijoita vain varoilla, jotka olet valmis pahimmassa tapauksessa häviämään. Älä käytä velkavipua, ellet ole kokeneempi sijoittaja. Kryptovaluuttojen hinnat vaihtelevat suuresti pienenkin ajan sisällä, mikä vaikeuttaa vivulla pelaamista entisestään.
  2. Hajauta ostosi useampaan hintatasoon. Näin et joudu arvailemaan pohjia ja hyödyt mahdollisista tilapäisistä hintojen laskuista. Lopputuloksena saat myös suurella todennäköisyydellä enemmän vastinetta rahoillesi.
  3. Hajauta sijoituksesi useampiin kryptovaluuttoihin ja omaisuusluokkiin.
  4. Älä säilytä omistuksiasi ulkoisessa palvelussa tai pörssissä. Nosta varasi aina kylmään säilöön ja lue tarvittaessa lisää artikkelistamme, joka käsittelee parhaita kryptolompakoita.
  5. Ota selvää mihin projektiin sijoitat. Selvitä kuinka paljon valuuttaa on louhittu ennakkoon (premine), sekä kuinka suuri todennäköisyys projektilla on menestyä tulevaisuudessa. Selvitä myös kuinka kauan kryptovaluutta on ollut olemassa ja kuinka se on käyttäytynyt edellisillä bear-markkinoilla. 
  6. Seuraa makrotaloutta, erityisesti USA:n puolelta. Valtaosa sekä instituutioista, että yksityisistä kryptosijoittajista ovat nimenomaan amerikkalaisia. USA:n FED on avainasemassa rahapolitiikkansa puolesta. Kryptomarkkina on varsinkin 2022 karhumarkkinan aikana mennyt suurelta osin käsi kädessä spekulatiivisten tech-osakkeiden kanssa.

Luitko jo nämä?

Mikä on Bitcoin?

Justus Riekkinen

Mikä on paras kryptopörssi?

Justus Riekkinen

Kryptosanasto

Justus Riekkinen