FTX nurin
Uutiset

FTX nurin – Binancelta ei apuja

Verilöyly markkinoilla alkoi juurí, kun ilmoilla alkoi olemaan positiivisia merkkejä.

Kryptovaluuttapörssi Binancen ja FTX:n välinen saaga alkoi 2. marraskuuta kilpavarustelusta ja eskaloitui nopeasti. Sam Bankman-Friedin perustaman treidausfirma Alameda Researchin julki vuotanut tase osoitti, että yhtiöllä oli merkittävä määrä FTX:n natiivia tokenia #FTT.

Tämä luonnollisesti herätti kysymyksiä Alamedan ja FTX:n välisestä suhteesta, sillä kyseessä on toisistaan irralliset firmat.

Marraskuun 5. päivänä Twitter-tili Whale Alert, joka seuraa suurimpia lohkoketjussa tapahtuvia siirtoja ilmoitti, että Binanceen siirtyi lähes 23 miljoonaa FTT:tä. Siirron arvo oli yli 584,5 miljoonaa dollaria. Näin suuri osto suoran kilpailijan tokenia herätti väistämättä kysymyksiä. 

Päivää myöhemmin marraskuun 6. päivänä Binancen toimitusjohtaja “CZ” Zhao sanoi, että hänen pörssinsä realisoisi koko FTT-omistuksensa vedoten “viimeaikaisiin paljastuksiin, jotka ovat tulleet julki”, joiden uskotaan viittaavan Alamedan epäilyksiä herättäneeseen taseeseen. Zhao sanoi, että Binance omisti omaa BUSD tokeniaan sekä FTT tokenia noin 2,1 miljardia dollarin arvosta.

Tarkempaa erittelyä ei kuitenkaan kerrottu.

CZ myös lisäsi, että tokeneiden myynti tapahtuisi asteittain muutaman kuukauden aikana, eikä niillä olisi isoa vaikutusta markkinaan. Huhumylly kuitenkin levisi nopeasti ja ainekset sekasortoon olivat valmiina.

7. marraskuuta paniikki alkaa

Raporttien ja huhujen vyöryessä FTX-käyttäjät alkoivat vetää varojaan pois pörssistä peläten sen menevän konkurssiin. Moni kryptoskenessä mukana oleva vaikuttaja ohjeisti myös toimimaan näin.

7. marraskuuta raportoidut tiedot osoittivat, että stablecoinien virtaus ulos FTX:stä oli 451 miljoonaa dollaria seitsemän päivän aikana. Samoihin aikoihin alkoivat myös raportit hitaista kotiutuksista. Pörssi käsitteli kotiutusvalituksia vakuuttaen käyttäjille, että kaikki tulisi sujumaan ongelmitta.

Pian sen jälkeen, kun FTX oli käsitellyt käyttäjiensä valituksia, toimitusjohtaja Bankman-Fried twiittasi kertoen, että iso kilpailija levittää heistä perättömiä huhuja ja lisäsi, että “FTX is fine. Assets are fine.” Tämä osoittautui täysin valheelliseksi väittämäksi. 

Hän väitti, että pörssillä on “tarpeeksi reservejä kattaakseen kaikki asiakkaiden omistukset”, että se ei “sijoita asiakkaiden varoja” ja että se on “käsitellyt kaikki nostot ja tulee jatkossakin käsittelemään”. Bankman-Fried sanoi myös valheellisesti, että FTX:llä oli miljardi dollaria ylimääräistä käteistä ja painosti, että CZ toimisi yhteistyökykyisemmin.

8. marraskuuta Binancen ilmoitetaan ostavan FTX

Bankman-Fried sanoi 8. marraskuuta, että FTX oli “päässyt sopimukseen strategisesta liiketoimesta” Binancen kanssa, jotta Binance voisi auttaa heitä ”likviditeettikriisissä”. Hän lisäsi, että “kaikki varat tullaan katetaan 1:1” ja mainitsi likviditeettikriisin pääasiallisena syynä siihen, että FTX pyysi Binancea astumaan kuvioon.

Zhao sanoi pian sen jälkeen, että Binance oli allekirjoittanut ei-sitovan sopimuksen FTX:n hankkimisesta, mutta totesi, että he varasivat oikeuden “vetäytyä kaupasta milloin tahansa”. Tässä vaiheessa FTT oli pudonnut jo pitkäaikaisen 22 $ tukitasonsa alle ja sen hinta haahuili jo 15 $ pinnassa.

9. marraskuuta Bankman-Fried oli jo poistanut twiittinsä, jossa ilmoitti kaiken olevan kunnossa.

Alle 48 tuntia alustavasta ilmoituksestaan Binance perääntyi diilistä ostaa FTX. Pörssi viittasi ”huonoon asiakasvarojen käsittelyyn ja väitettyihin Yhdysvaltain viranomaisten tutkimuksiin” ja lisäsi, ettei Binancella ollut aikeita auttaa näiden asioiden kanssa.

Samana päivänä Bitcoinin kurssi tippui katastrofaalisen näköisille pohjille noin 15 600 $ paikkeille, jossa se on ollut viimeksi 2020. Samaan aikaan Bankman-Fried aloitti varainkeruun 8 miljardin dollarin kompensointia menetettyjä asiakasvaroja varten. 

FTX täydessä sekasorrossa 

FTX:n sivusto oli alhaalla 9. marraskuuta noin kahden tunnin ajan, ja kun se oli jälleen ylhäällä, asiakkaita neuvottiin olemaan tallettamatta, ja ettei pörssi pystynyt käsittelemään nostoja. Varoitus vahvistettiin FTX: n virallisella Telegram-kanavalla kiinnitetyssä viestissä, jossa sen ylläpitäjä sanoi, että krypto- ja fiat-nostot eivät olleet käytössä. Ylläpitäjällä ei lisäksi ollut tietoa jatkosta.

Koko saagalla on ollut kohtalokkaat seuraukset markkinoihin. Kauppapaikan valitseminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Kryptosanomat luottaa kahteen kotimaiseen toimijaan, Coinmotioniin sekä North Cryptoon.

Luitko jo nämä?

Helsingin Sanomat – Maailman suurin kryptovaluuttapörssi hakkeroitiin

Teemu Pesonen

Nämä tunnetut suomalaiset sijoittavat kryptovaluuttoihin

Teemu Pesonen

Alchemy: ‍WEB3-projektit vetävät sisään uusia ohjelmoijia markkinoiden laskusta huolimatta

Teemu Pesonen