Mikä on Ethereum?
EthereumOppaat

Mikä on Ethereum?

Ethereum on vuonna 2015 perustettu älysopimuksille (Smart contracts) sekä hajautetuille sovelluksille (Dapp=Decentralized application) tarkoitettu lohkoketjualusta, jonka oma valuutta on nimeltään Ether. Kryptopörsseissä Ethereumista käytetään lyhennettä ETH.

Ethereum lyhyesti

  • Älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille suunnattu alusta.
  • Ensimmäinen Ethereum-lohko (genesis block) louhittiin heinäkuussa vuonna 2015.
  • Konsensusalgoritmina aiemmin Proof of Work, mergen jälkeen Proof of Stake.
  • Ethereumin natiivi valuutta on ETH.
  • Tavoitteena olla uusi internet, jossa käyttäjät omistavat datansa, ja jonka rahajärjestelmä on sisään rakennettu.

White Paper ja Vitalik Buterin

Ethereumin white paper julkaistiin jo vuonna 2013, mutta virallisesti lohkoketju sai alkunsa vasta vuonna 2015 kun ketjun ensimmäinen lohko louhittiin heinäkuun 30. päivä. Ethereumin perustajana pidetään Vitalik Buterinia (s. 1994), vaikka perustajakaartiin kuuluikin lukuisia muita jäseniä.

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin
Ethereumin perustaja Vitalik Buterin

Cardanon perustanut Charles Hoskinson sekä Polkadotin perustajajäsen Gavin Wood olivat molemmat avainjäseniä Ethereumin perustajakaartissa. Vitalik on kuitenkin toiminut Ethereumin keulakuvana alusta asti. 

Ennen Ethereumin perustamista Vitalik vaikutti Bitcoin-yhteisössä ja työskenteli mm. Bitcoin Magazinelle, joka on yksi ensimmäisiä kryptoaiheisia lehtiä.

Bitcoin Magazinen kansikuva
Bitcoin Magazinen 10-vuotisjuhlien kansikuva

Skaalautuvuus, älysopimusten puute sekä lohkoketjun lohkon koko olivat suurimpia ongelmia Bitcoin-lohkoketjussa jotka ajoivat Vitalikin omalle tielleen, perustamaan Ethereumia. Vitalik kyllä yritti aikansa muuttaa Bitcoinin protokollaa, jotta sitä voitaisiin hyödyntää myös älysopimuksiin ja lohkot suurenisivat. Mutta verkon muut kehittäjät olivat jyrkästi sitä vastaan.

Lopulta molemmat osapuolet voittivat: Vitalik pääsi toteuttamaan visionsa Ethereumin parissa ja Bitcoin saatiin skaalautumaan vuonna 2019 sen päälle rakennetun salamaverkon (lightning network) avulla.

Ethereum vs. Ethereum Classic

Lohkoketjun ideana on, että kaikki ketjussa tapahtuneet asiat dokumentoidaan läpinäkyvästi muistiin hajautettuun julkiseen kirjanpitoon. Näin ollen jo tapahtunutta ei voida jälkikäteen muuttaa, eikä esimerkiksi siirrettyjä varoja voida peruuttaa. Verkon ylläpitoon osallistuvat validaattorit sekä konsensusalgoritmi pitävät huolen, että lohkoketjussa on vain yksi totuus historiallisista siirroista.

Ethereum-yhteisö joutui moraalisesti kiperään tilanteeseen vuonna 2016, kun sen lohkoketju hakkeroitiin ja sen hetkiseen kurssiin pohjautuen $50 miljoonaa joutui vääriin käsiin. Tapaus tunnetaan nimellä ”The DAO hack”, jonka seurauksena Ethereum jakautui kahtia.

Vanha ketju Ethereum Classic ja nykyinen Ethereum

Alkuperäinen lohkoketju jatkuu vielä tänäkin päivänä nimellä Ethereum Classic (ETC). Ethereum sen sijaan jatkoi omassa lohkoketjun haarukassaan eli hard forkissa projektin alkuperäisellä nimellä. Lohkoketjua jouduttiin peukaloimaan jälkikäteen, jotta maksut saatiin peruttua ja hakkeroidut ETH:t korvattua.

Ethereum vs Ethereum Classic kurssi
#CoinPriceMarketcapVolume (24h)

Ethereumista kasvoi lopulta markkina-arvoltaan huomattavasti isompi ja Vitalik jatkoi projektin keulakuvana. Tapaus kuvastaa myös hyvin Vitalikin persoonaa, sillä hän on valmis rikkomaan sääntöjä mikäli tarkoitusperä on yhteisen hyvän puolesta.

Vuonna 2021 Vitalik lahjoitti 5 triljoonaa Shiba Inua Intian koronaviruksen apurahastoon, vaikka varojen piti olla Vitalikilla lukittuna. Tämä romahdutti Shiba Inun kurssin ja esimerkiksi moni retail-sijoittaja kärsi suuret tappiot.

Ethereumin ekosysteemi

Yleisesti sekä hieman erheellisesti Ethereumia pidetään Bitcoinin suurimpana kilpailijana, vaikka niiden pääasialliset käyttötarkoitukset poikkeavat toisistaan merkittävästi. Jatkuva vertailu johtuu siitä, että Bitcoin ja Ethereum ovat markkina-arvoltaan kaksi ylivoimaisesti isointa kryptovaluuttaa.

Ethereumista puhuttaessa on tärkeää erotella ekosysteemi sen omasta valuutasta, Etheristä, joka toimii lohkoketjun bensana (gas). Etherillä maksetaan esimerkiksi siirtokulut lohkoketjun sisällä. Lisäksi louhinnasta saatava palkkio maksetaan ETH:nä. Tällä hetkellä Ethereum ei ole määrittänyt kattoa louhittaville Ethereille, mikä esimerkiksi Bitcoinin kohdalla on 21 miljoonaa tai Cardanon (ADA) kohdalla 45 miljardia.

Etherin suurin valtti on heidän älysopimusten valtava käyttäjämäärä. Mikäli Ethereumin lohkoketjun käyttöaste jatkaa kasvuaan, myös markkina-arvo kasvaa sitä mukaa kun lisää fiat-valuuttaa vaihdetaan ETH:ksi. 

Ethereum on älysopimusalusta, jota voidaan verrata tietokoneen tai älypuhelimen käyttöjärjestelmään.

Jos Bitcoin on digitaalinen sijoituskohde, Ethereumin tarkoitus ei suinkaan ole kilpailla tässä kategoriassa. Sen sijaan sen alustalla on valtava verkko älysopimuksia hyödyntäviä projekteja, hajautettuja pörssejä tai vaihtopaikkoja sekä lukuisia tokeneita.

Näistä tunnetuimpia ovat DeFi-projektit AAVE ja Compound (COMP), hajautettu pörssi Loopring (LRC), Crypto.com coin (CRO), tai esimerkiksi stablecoin Tether (USDT).

Konsensusalgoritmina Ethereumilla on sen julkaisusta asti ollut työntunniste (Proof of Work), mutta mergen myötä tämä muuttuu Proof of Stake -konsensukseen. Toisin sanoen työ korvataan rahalla ja louhinta tapahtuu lukitsemalla (staking) vähintään 32 ETH lukittuun pottiin (staking pool). Etherin kurssin ollessa tuhansissa dollareissa, harvalla on kuitenkaan vara alkaa tähän omin avuin. Todennäköisimmin vähintään suurimmat pörssit, kuten Coinbase, Kraken, Binance, FTX tai Bitfinex tarjoavat staking-palvelua ETH 2.0 -projektiin epäsuorasti. Proof of Stake -algoritmi jakaa porukan usein kahtia. Osa tulkitsee sen ”rikkaat rikastuu” ja osa näkee sen helppona rahantekokoneena.

Ethereum sijoituksena

Ethereum on virallistanut paikkansa älysopimusten ja DeFi:n kapellimestarina. Ketju kuitenkin vielä etsii itseään, sillä uusi Proof-of-Stake konsensusalgoritmi vasta juuri otettu käyttöön.

Rahapolitiikka on toinen kysymysmerkki, sillä louhittavalle Etherille ei tällä hetkellä ole määritetty kattoa. Tämä karsii väistämättä osan pitkäaikaista, useamman vuoden tuottoa hakevista sijoittajista pois. Toisaalta Etherin stakingin puolelta voi hakea n. 5% vuosittaista tuottoa, jonka päälle tulee mahdolliset tuotot kurssinousuista.

Kilpailun myötä Ethereumilla on varmasti tiukat ajat edessä, sillä kilpailu DeFi- ja Dapp-maailmassa kovenee. Kovimpina haastajina tulevat olemaan Avalanche, Polkadot sekä Solana. Vuodesta 2021 Ether selvisi kuitenkin selkeästi voittajana. Tammikuussa 2021 ostettu ETH olisi tuottanut fiat-valuutassa mitattuna noin 5x tuoton 2021 kalenterivuodelle.

2020-2021 valtavirran tietoisuuteen nousseet NFT:t ovat myös suurilta osin rekisteröitynä Ethereumin lohkoketjuun.

Luitko jo nämä?

Mikä on paras kryptopörssi?

Justus Riekkinen

Mitä stablecoinit ovat?

Justus Riekkinen

Parhaat kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen

Teemu Pesonen