Ethereum: The MergeKryptosanomat.com
ArtikkelitEthereum

Ethereum: The Merge – alku jonkun suuremman?

15. syyskuuta 2022 toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum vaihtaa konsensusalgoritminsa työntunnisteesta (Proof of Work) rahan tunnisteeseen (Proof of Stake).

Muutos on yksi kryptoskenen puhutuimpia aiheita, mutta mitä se oikein tarkoittaa?

The Merge

The Merge, johon aiemmin viitattiin ETH 2.0:na, edustaa Ethereumin nykyisen execution layerin yhdistämistä sen uuteen rahan tunniste -konsensukseen eli ’Beacon Chainiin’. Se poistaa energiaakuluttavan louhinnan tarpeen ja turvaa verkon sen sijaan käyttämällä steikattua ETH:ta (stETH).

Tämä on todella suuri askel Ethereumin vision toteuttamisessa, sillä sen uskotaan parantavan skaalautuvuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä. 

Koko Ethereumin historian ajan devaajat ovat valmistautuneet mahdolliseen siirtymiseen työn tunniste -konsensuksesta rahan tunnisteeseen. Joulukuun 1. päivänä 2020 luotiin Beacon Chain, joka on siitä lähtien toiminut testiverkossa, erillisenä lohkoketjuna Ethereumin Mainnetin rinnalla.

Beacon Chain ei ole vielä käsitellyt Mainnetin transaktioita. Sen sijaan se on saavuttanut konsensuksensa hakemalla tiedon aktiivisista validaattoreista ja heidän tilisaldoistaan. Laajamittaisen testauksen jälkeen Beacon Chainin h-hetki kuitenkin lähestyy.

The Mergen jälkeen Beacon Chain toimii konsensusmoottorina Ethereumin kaikelle verkkotiedolle, mukaan lukien execution layerin transaktiot ja tilien saldot.

The Merge merkitsee virallista siirtymistä Beacon Chainin käyttämiseen lohkotuotannon ’moottorina’. Työntunnisteeseen perustuva louhinta ei enää ole keino tuottaa kelvollisia lohkoja. Sen sijaan steikanneet validaattorit ottavat tämän roolin ja vastaavat kaikkien transaktioiden kelvollisuuden käsittelystä ja lohkojen ehdottamisesta lohkoketjuun. Koko Ethereumin historia säilyy kuitenkin ennallaan, kun Mainnet sulautetaan Beacon Chainiin. 

Miten The Merge vaikuttaa sijoittajiin?

ETH:n tai minkä tahansa muun Ethereumilla olevan digitaalisen omaisuuden käyttäjänä tai haltijana sijoittajien ei tarvitse tehdä mitään ennen kuin The Merge tapahtuu.

Vaikka konsensusalgoritmi vaihdetaankin, koko Ethereumin historia syntyajoista lähtien säilyy ennallaan ja muuttumattomana rahan tunniste -algoritmiin siirtymisen jälkeen. Kaikki lompakoissasi ennen olleet varat ovat käytettävissä myös The Mergen jälkeen. 

Jos olet kuitenkin steikannut stETH-tokeneita uuteen Beacon Chainiin, varat pysyvät lukittuna. The Merge -päivitys ei esimerkiksi sisällä tiettyjä odotettuja ominaisuuksia, kuten mahdollisuutta nostaa steikattuja ETH-varoja. Myöhemmin tuleva Shanghai-päivitys on tarkoitus tehdä The Mergen jälkeen, jolloin myös steikkaajat voivat tehdä nostoja steikatuille ethereilleen. 

The Merge: uhkat ja mahdollisuudet.

Verkon kaappaaminen tai ’51% hyökkäys’

51 prosentin hyökkäyksen uhka on suurempi rahan tunnisteeseen perustuvassa järjestelmässä. Ethereum.orgin mukaan hyökkääjä(t) tarvitsisi 51 prosenttia steikatusta ETH:sta, joka on elokuun 2022 kurssilla noin 15 000 000 000 US-dollaria. Sen jälkeen hyökkääjät voisivat käyttää omia validaattoreitaan varmentaakseen, että heidän haluamansa lohkoketjun haara on se, johon on kertynyt eniten todistuksia. Teoriassa hyökkääjä voisi siis tehdä haarukastaan ’kanonisen ketjun’ (pääketjun). 

Tässä tapauksessa yhteisö voisi kuitenkin tehdä vastahyökkäyksen parillakin tavalla. Rehelliset validoijat voisivat esimerkiksi päättää jatkaa lohkoketjua vähemmistöketjulle ja jättää hyökkääjän haaran (kaapattu pääketju) huomiotta sekä kannustaa sovelluksia, pörssejä ja steikkauspooleja tekemään samoin. He voisivat myös päättää poistaa hyökkääjän väkisin verkosta ja tuhota hänen steikkaamansa etherin. 

Nämä ovat ainakin teoriassa vahvoja taloudellisia suojakeinoja 51 prosentin hyökkäystä vastaan. Käytännössä se kuitenkin vaatisi suurta sosiaalista hallinnointia, konsensusta sekä yksimielisyyttä. On myös mainitsemisen arvoista, että esimerkiksi valtiollisen budjetin tai suurimpien varainhoitofirmojen mittakaavassa 15 miljardia US dollaria on suhteellisen pieni summa. Riski 51 prosentin hyökkäykselle on siis teorian tasolla aina olemassa. Vitalik itse ei ole tästä huolissaan, vaan ilmoitti kantansa jo pitkän aikaa sitten:

The Merge tekee Ethereumista keskitetymmän

Osallistuakseen verkon toimintaan validoijana, käyttäjän on steikattava vähintään 32 ETH talletussopimukseen ja käytettävä kolmea erillistä ohjelmistoa: toteutusasiakasta, konsensusasiakasta ja validoijaa.

Steikatessaan etherinsä käyttäjä liittyy ’aktivointijonoon’, joka rajoittaa uusien validoijien liittymistä verkkoon. Aktivoinnin jälkeen validoijat saavat uusia lohkoja Ethereum-verkon vertaisjäseniltä. Lohkossa toimitetut transaktiot suoritetaan uudelleen, ja lohkon allekirjoitus tarkistetaan lohkon kelpoisuuden varmistamiseksi. Tämän jälkeen validoija lähettää äänestyksen koko verkon läpi, missä hän puoltaa lohkon lisäämistä ketjuun.

Tätä prosessia kutsutaan attestoinniksi. Prosessi on teknisesti sekä rahallisesti haastava, sillä esimerkiksi 2 000 US dollarin ether-kurssilla tämä tarkoittaisi 64 000 dollarin arvoista steikkausta. Lisäksi lohkoketjun koko on kirjoitushetkellä noin 11 teratavun luokkaa.

Vertailun vuoksi esim. Bitcoinin lohkoketju on kooltaan reippaat 400 gigatavua.

Yksityisen steikkauksen sijaan onkin olemassa vaihtoehtoisia metodeja, joista ns. Steikkauspoolit ovat suosituin vaihtoehto. Niitä hyödyntäessä steikkaus onnistuu kollektiivisesti ja mukaan voi lähteä pienemmilläkin summilla.

Ethereumin kannattajat ja kehittäjät uskovat, että siirtyminen PoS-algoritmiin tekee Ethereumista paljon hajautetumman ja vastustuskykyisemmän hyökkäyksille. Useat todisteet kuitenkin viittaavat, että steikkauksen keskittäminen lisääntyy, mikä voi johtaa suuriin ongelmiin.

Elokuussa 2022 57,85 prosenttia etheristä on steikattuna vain neljällä palveluntarjoajalla, joista Lidolla on ylivoimaisesti suurin markkinaosuus.

Tämän hetkisen tiedon mukaan etherin nykyiset steikkaajat eivät voi purkaa panostettua pottiaan edes suoraan The Mergen jälkeen. Ethereumin etenemissuunnitelman arvioiden mukaan steikkaajien kotiutukset voidaan mahdollisesti sallia jossain vaiheessa vuoden 2023 aikana.

Koodia, joka mahdollistaa nostot The Mergen jälkeen, ei ole kuitenkaan vielä kirjoitettu valmiiksi. Koska ETH:n kotiuttaminen ei ole vielä mahdollista käyttäjille, Lidon kaltainen likvidi steikkausratkaisu onkin erittäin houkutteleva vaihtoehto.

Lido on kuitenkin palveluna lähes kokonaan pääomasijoittajien omistuksessa. Näin ollen myös Lidon hallintoa valvovat epäsuorasti suuret pääomasijoitusyhtiöt, joista useimmat toimivat Yhdysvaltain lainsäädäntöalueella. Tästä syystä myös ETH:lla on kasvava ongelma vallan keskityksen suhteen.

Kun lasketaan yhteen pelkästään Lidon, Coinbasen, Krakenin ja Stakedin panostetun ETH:n määrä, 56,57 prosenttia panostetusta ETH:sta sijaitsee tällä hetkellä palveluntarjoajilla, jotka ovat suoraan tai epäsuorasti Yhdysvaltain hallituksen lainkäyttövaltaan kuuluvia. Kuten aiemmin mainittiin, lohkojen tuottaminen on siirtymässä louhijoiden suorittamasta palvelusta validoijiin.

Tämä tarkoittaa, että validoijat, eli ne, jotka panostavat vähintään 32 ETH:ta, vastaavat Ethereum-verkon lohkotuotannosta. Riski Ethereumille sekä keskitetyille palveluntarjoajille on se, että juurikin Yhdysvaltain viranomaiset painostavat sensuroimaan esimerkiksi protokollatasolla. Ethereum-yhteisö on ilmoittanut, että vastauksena keskitettyjen tahojen sensuuriin se tekisi jo aiemmin mainitun lievän haaran ja ’forkkaisi’ hyökkääjän osuuden pois.

Ongelmana tässä strategiassa on se, että Ethereumin ympärille on vuosien varrella rakennettu suuri DeFi- sekä Layer 2 -ekosysteemi. Mikä tahansa ’toisinajattelijoiden haara’, joka kapinoisi esim. Jenkkiviranomaisen OFAC:n vaatimuksia vastaan menettäisi todennäköisesti stable coinien ja luotettavien oraakkelien ekosysteemit.

Jos Ethereum haarautuisi ilman USDC:n tukea, alkaisi DeFi:n likvidointien dominoefekti, sillä ’väärässä’ haarassa olevat USDC:t olisivat käytännössä arvottomia. 

Arvonnousu deflatorisuuden ja energian säästön myötä

The Mergen myötä Ethereumin energiankulutus putoaa arviolta 99,95%.

Siksi louhinnastakin (tai ennemminkin validoinnista) tulee huomattavasti halvempaa. ETH:n liikkeeseenlasku tippuu lisäksi nykyisestä 4,3 prosentista 0,43 prosenttiin. Kyseessä on hulppea 90 prosentin leikkaus, mikä on valtava muutos Ethereumin perusteisiin. Tämä yhdistettynä siihen, että ETH:ta ’poltetaan’ eli hävitetään EIP-1559:n jälkeen, tehnee Ethereumista deflatorisen valuutan.

Tähän perustuen moni spekuloi Ethereumin arvon räjähtävän dollareissa mitattuna. Spekulointi näkyy myös optio- ja futuurimarkkinoiden volyymeissa, joissa Ethereum ohitti jo Bitcoinin heinäkuussa 2022.

Energiasäästö tekee Ethereumista ESG-ystävällisen instituutioille

Kolme kirjainta, jotka voivat ratkaista instituutioiden päätöksiä tulevista positioista: ESG (Environmental, Social and Governance).

Globaalisti 17 biljoonaa dollaria on jo suunnattu niin sanottuun vihreämpään tulevaisuuteen. Suurin osa tästä rahasta kerättiin vuonna 2020. 17 biljoonaa dollaria on valtava luku, mutta tulevaisuudessa se voi olla murto-osa ESG:hen liittyvistä varoista. Sijoitusten odotetaan nousevan 53 biljoonaan dollariin vuoteen 2025 mennessä.

ESG-politiikan kannattajat ovat varmasti jo valmiita ottamaan Ethereumin siipensä alle. Tämä pistää osan noista 17 biljoonasta dollarista suoraan kryptovaluuttaan. Vain 1 % tuosta määrästä riittäisi kasvattamaan Ethereumin markkina-arvon 5-kertaiseksi. 10 000 US dollarin arvoinen ether ei siis ole ainakaan ESG-vinkkelistä poissuljettu vaihtoehto. Ethereumin 99,95% leikkaus energiankulutuksessa sopii erinomaisesti varsinkin ESG-ystävällisiä sijoituksia etsiville instituutioille.

Tästä on jo esimerkki muutaman vuoden takaa. ESG-politiikan kuningas, Tesla nousi yli 10-kertaiseksi 100 dollarista osakkeelta 1200 dollariin alle vuodessa. Kymmenkertainen Ethereumin nousu vuodessa voisi nostaa ETH:n hinnan noin 20 000 US dollariin vuoteen 2023 mennessä tai vuosi sen jälkeen, kun The Merge tapahtuu.

Luitko jo nämä?

Bitcoin instituutiot

Justus Riekkinen

Bitcoin louhinta on ekoteko

Justus Riekkinen

Kryptovaluuttojen historia

Teemu Pesonen