Isoimmat bitcoin instituutiot
ArtikkelitBitcoin

Bitcoin instituutiot

Pörssilistattujen yritysten hallussa on jo lähes 1% koko bitcoinin levikistä. Michael Saylorin luotsaama MicroStrategy komeilee listan kärjessä.

Useat pörssilistatut bitcoinia omistavat instituutiot, kuten Microstrategy, Tesla, Block ja Coinbase, ovat yhdessä ostaneet satojen miljoonien dollarien arvosta Bitcoinia.

Vuoden 2022 kryptoromahduksen myötä niiden omistusten arvo on kuitenkin romahtanut bull-markkinoiden huippulukemista huomattavasti.

Monien vuosien ajan ajatusta siitä, että pörssilistatut yritykset voisivat ostaa Bitcoinia taseeseensa oli lähinnä naurun aihe. Bitcoinia pidettiin liian epävakaana, liian marginaalisena, tai liian ympäristöhaitallisena, jotta mikään vakavasti otettava yritys voisi ostaa sitä sijoitusmielessä taseeseensa.

Digitaaliseksi kullaksi tai energiaksi tituleerattu Bitcoin on vihdoin tullut jäädäkseen, ja useat suuret institutionaaliset sijoittajat ovat ostaneet sitä vuoden 2020 bull-markkinasta innostuneena. Ilmiön ehdottomasti tunnetuimpana kapellimestarina toimi Michael Saylor, joka on tankannut Bitcoinia MicroStrategyn taseeseen jo noin 130 000 BTC:n verran. Hän onkin ilmoittanut, ettei aio luopua niistä ainakaan omana elinaikanaan. 

Suurimmat Bitcoin-taseisten yritysten määrä on kuitenkin kesällä 2022 romahtanut, sillä jotkut ovat myyneet osan Bitcoin-arsenaalistaan markkinoiden romahdusten seurauksena. Esimerkiksi louhintafirmat ovat joutuneet myymään niitä kattaakseen operatiiviset kulunsa.

Sijoittajille, jotka eivät halua ostaa Bitcoinia itse, sitä hallussaan pitävien julkisten yhtiöiden osakkeiden ostaminen voi olla keino sijoittaa omaisuuserään ilman, että ostaa ja säilyttää sitä itse. Jotkut asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että MicroStrategyn Bitcoin-ostojen massiivisuus on tehnyt yhtiöstä epäsuorasti Bitcoin ETF:n.

Alla erittelemme pörssilistatut yritykset, joilta löytyy eniten Bitcoinia taseesta elokuussa 2022. Lisää Bitcoinista voit lukea Bitcoin-oppaastamme.

MicroStrategy

Michael Saylorin luotsaama bisnesanalytiikkaan erikoistunut yritys on ottanut Bitcoinin käyttöön ensisijaisena varannon välineenä taseessaan.

Mobiiliohjelmistoja ja pilvipohjaisia palveluita tuottava yritys on jatkanut aggressiivisesti Bitcoinien hamstraamista läpi vuosien 2021 ja 2022 ja kerännyt sitä jo miljardien dollarien arvosta, vaikka markkinat romahtivatkin molempina vuosina. Heinäkuussa 2022 MicroStrategyllä oli 129 699 BTC:tä varantona, mikä vastaa edelleen yli 2,8 miljardia dollaria – vaikka vuoden 2022 romahdus on pyyhkinyt miljardien dollarien edestä teoreettista arvoa heidän kirjoistaan.

Jossain vaiheessa MicroStrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor sanoi, että hän osti Bitcoinia 1000 dollarilla joka sekunti. Lisäksi Saylorilla itsellään on ainakin 17 732 Bitcoinin lompakko omasta takaa. Vuoden 2022 kryptokriisin jälkeen Saylor sai paljon negatiivista kritiikkiä sekä epäilyjä. Hän kuitenkin ainoastaan vahvisti julkisesti näkemystään käyttää Bitcoinia varantovälineenä kullan sijasta. ”Jos se ei mene nollaan, se menee miljoonaan”, hän totesi CNBC:lle. ”Bitcoin on selvästi kultaa parempi kaikessa, mitä kulta haluaa olla, ja jos se olisi vain saman arvoinen kuin kulta, se olisi 500 000 dollaria kolikolta.”

Saylorin teesinä on ollut hodlata vähintään neljän vuoden ajan – mielellään ikuisesti.

Elokuussa 2022 Saylor myös asettui Bitcoin-puheidensa taakse ja vetäytyi toimitusjohtajan roolista 33 vuoden uran jälkeen. MicroStrategyn julkaiseman tiedotteen mukaan Saylor jatkaa uudessa tehtävässään MicroStrategyn Bitcoin-hankintastrategian valvomista ja keskittyy samalla tuoteinnovaatioihin sekä pitkän aikavälin yritysstrategiaan.

Galaxy Digital Holdings

Bitcoinin suurin institutionaalinen sijoittaja, joka on suoraan tekemisissä kryptoteollisuuden kanssa on kryptopankki Galaxy Digital Holdings, joka omistaa buybitcoinworldwide.com-sivuston mukaan 40 000 BTC:tä. Tämä on 2022 kryptoromahduksen jälkeen vajaan miljardin dollarin arvoinen siivu.

Michael Novogratzin tammikuussa 2018 perustama yhtiö on tehnyt yhteistyötä kryptoyritysten, kuten Block.one ja BlockFi, kanssa. Novogratz onkin Bitcoinin innokas puolestapuhuja, vaikka onkin saanut myöhemmin kritiikkiä Bitcoin-maksimalisteilta. Huhtikuussa 2020 hän totesi, että koronaviruspandemian vuoksi ilmoitetut elvytystoimet lisäävät kiinnostusta kryptovaluuttoihin, kutsui sitä Bitcoinin ”hetkeksi” ja väitti, että ”raha ei kasva puussa”. 

Myöhemmin Novogratz kuitenkin väitti, että Bitcoinin volatiliteetti merkitsi sitä, että kulta oli turvallisempi vaihtoehto. Novogratz otti myös LUNA-tatuoinnin vasempaan olkapäähänsä ennen surullisenkuuluisaa Terran romahdusta.

Mike Novogratzin LUNA-tatuointi

Syyskuussa 2021 Galaxy Digital ilmoitti tukevansa spot Bitcoin ETF:ää. Tähän mennessä Yhdysvaltain arvopaperikomissio SEC on kuitenkin hyväksynyt vain Bitcoin-futuuripohjaiset ETF:t.

Tesla

Elon Muskin kirkkain tähti Tesla on käynyt kivuliaan ja ailahtelevan taipaleen Bitcoinin kanssa. Se liittyi Bitcoin-taseisten yritysten joukkoon joulukuussa 2020, kun SEC:n asiakirjoista kävi ilmi, että yritys sijoitti Bitcoiniin yhteensä 1,50 miljardia dollaria.

Tesla osti bitcoineja alkujaan 1,5 miljardilla

Tesla kuitenkin pian myi 10 prosenttia Bitcoin-omistuksistaan vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan tämän tarkoituksena oli ”todistaa Bitcoinin likviditeetti vaihtoehtona käteisen pitämiselle taseessa”. 

Muskilla ja Teslalla on kuitenkin aina ollut on-off-suhde Bitcoiniin. Ilmoitettuaan maaliskuussa 2021, että Tesla hyväksyisi Bitcoinin maksuvälineenä, vain kaksi kuukautta myöhemmin toimitusjohtaja ilmoittikin yllättäen, että yritys ei enää hyväksyisi kryptovaluuttaa maksuihin.

Musk sai todennäköisesti ESG-painetta sijoittajiltaan, ja viittasi ”fossiilisten polttoaineiden nopeasti kasvavaan käyttöön Bitcoinin louhinnassa ja transaktioissa”. Musk paljasti kuitenkin, että yhtiö ei myy mitään Bitcoin-omistuksistaan ja harkitsisi sen käyttämistä transaktioihin uudelleen, kunhan louhinta ”siirtyy uusiutuvampaan energiaan”. Myöhemmin hän selvensi, että yhtiö käyttäisi Bitcoinia uudelleen transaktioihin, kunhan louhijat käyttävät 50 prosenttia puhdasta energiaa.

Heinäkuussa 2022 yhtiö paljasti Q2 2022 -tulosjulkaisussaan, että se oli myynyt noin 75 % Bitcoin-varoistaan, ja sen taseen mukaan digitaalisten varojen myynti oli 936 miljoonaa dollaria. Heille jäi vielä 10 725 Bitcoinin tase. Musk vetosi myynnin liittyvän käteisvarojen maksimointiin, ja lisäsi, että yhtiö on ”avoin kasvattamaan Bitcoin-omistustaan tulevaisuudessa, joten tätä ei pidä ottaa minkäänlaisena kannanottona Bitcoinia kohtaan”.

Musk on kuitenkin tunnettu ailahtelevista julkisuustempauksista, joista viimeisin oli kaupanteko Twitteristä. Hän on viimeisen kahden vuoden aikana todistanut pystyvänsä liikuttamaan markkinoita sekä ylös, että alas pelkillä twiiteillään. 

Marathon Digital Holdings Inc.

Bitcoin-louhintayhtiö Marathon Digital on vähemmän yllättäen myös suuri Bitcoinin haltija, sillä sen yrityskassassa on 10 055 BTC:tä. Yritys, jonka tavoitteena on rakentaa Pohjois-Amerikan suurin Bitcoin-louhintatoiminta yhdellä alhaisimmista energiakustannuksista, sai alkunsa patenttiyhtiöstä ennen sen siirtymistä kryptolouhintaan.

Marathon Digitalin tavoitteena on, että vuoteen 2023 mennessä heillä on yli 199 000 Bitcoin-louhijaa, jotka tuottavat 23,3 EH/s:n tehon päivittäin. Tämä on 600 % kasvu heidän joulukuun 2021 verrattuna. Yhtiö tilasikin Bitmainilta 78 000 Antminer-louhijaa, jotka on luvattu toimittaa vuoden 2022 aikana.

Nousevista sähkökustannuksista ja Bitcoinin hinnan romahduksesta huolimatta Marathon on edelleen sitoutunut kryptovaluutan louhintaan. Kesäkuussa 2022 se ilmoitti olevansa ”melko hyvässä asemassa”, koska sen alhaiset käyttökustannukset ja kiinteä sähkön hinnoittelu mahdollistavat Bitcoinin louhinnan noin 6 200 dollarilla per kolikko.

Marathonin louhintaoperaatio on yksi selkeimmistä esimerkeistä argumentille, että Bitcoin on digitaalista energiaa. 

Block, Inc. (aiemmin Square)

Block avasi pelin institutionaalisille Bitcoin-sijoituksille, kun se sijoitti 2020 lokakuussa 50 miljoonaa dollaria kryptovaluuttaan. Idean takana oli myös omaa nodea pyörittävä toimitusjohtaja Jack Dorsey.

Sittemmin maksuyritys on jatkanut Bitcoiniin sijoittamista ja paljasti Q4 2020 -tuloslaskelmassaan, että se oli hankkinut vielä 170 miljoonan dollarin arvosta Bitcoinia. Se ei ollut yllättävää, ottaen huomioon, että toimitusjohtaja Jack Dorsey on Bitcoinin innokas puolestapuhuja ja mm. äänekäs Web3-kriitikko.

Kun sen omistukset ovat nyt useiden lähteiden mukaan 8 027 BTC:tä, Block ei ole muuttanut suhtautumistaan digitaaliseen kultaan. Maaliskuussa 2021 yhtiön talousjohtaja Amrita Ahuja väitti Fortunen haastattelussa, että ”jokaisessa taseessa on ehdottomasti syytä olla Bitcoinia”, ja vahvisti samalla yhtiön sitoutumisen kryptovaluutan pitämiseen MicroStrategyn tavoin ”pitkällä aikavälillä”.

Toukokuussa 2021 yhtiö vahvisti uudelleen sitoutumisensa Bitcoin-ostostrategiaansa sen jälkeen, kun Ahuja oli haastattelussa sanonut, ettei yhtiöllä ole suunnitelmia tehdä uusia Bitcoin-ostoja. Block on myös pyrkinyt kehittämään Bitcoin-ekosysteemiä, käynnistämällä mm. 5 miljoonan dollarin rahaston kryptokoulutuksen edistämiseksi. Lisäksi Block on ryhtynyt puolustamaan Bitcoinia whitepaperilla, jossa selvennetään ja avataan kryptovaluutan ympäristövaikutuksia.

Jack Dorsey Bitcoin-konferenssissa

Yhtiöllä on myös suunnitteilla Bitcoin-laitteistolompakko, jonka lisäksi lokakuussa 2021 toimitusjohtaja Dorsey twiittasi, että yhtiö harkitsee Bitcoin-louhintalaitteiden rakentamista.

Coinbase 

Tämän hetken kenties tunnetuin kryptoyritys, kryptopörssi Coinbase listautui suoraan Nasdaqiin huhtikuussa 2021.

Siirtoa pidettiin merkkipaaluna kryptoalalle, vaikka Coinbasen osakekurssi onkin ollut pelkkää alamäkeä tästä lähtien. Coinbase listattiin 381 dollarin hintaan ja sen arvo oli sukeltanut heinäkuuhun 2022 mennessä 75 dollariin.

Ennen listautumistaan helmikuussa 2021 Coinbase paljasti, että sen taseessa oli 230 miljoonaa dollaria Bitcoinia ja heinäkuuhun 2022 mennessä sen Bitcoin-omistukset olivat laskeneet 98 miljoonaan dollariin (4 482 BTC). Sivuston buybitcoinworldwide.com mukaan heillä on kuitenkin kirjoitushetkellä 9 000 BTC:n tase.

Elokuussa 2022 Coinbase julkaisi aloittavansa yhteistyön maailman suurimman varainhoitofirman, Blackrockin kanssa.

Kryptopörssi Coinbase ja varainhoitofirma Blackrock aloittivat yhteistyön

Yhteistyön tavoitteena on helpottaa ja lisätä instituutioiden pääsyä kryptovaluuttojen ostoon. Ensimmäisenä saatavilla on ainoastaan Bitcoin-ostot.

Luitko jo nämä?

Kryptovaluuttojen historia

Teemu Pesonen

Ethereum: The Merge – alku jonkun suuremman?

Justus Riekkinen

Mikä on Bitcoin?

Justus Riekkinen